Ο Γιώργος Δούμος είναι παραγωγός βιολογικών γεωργικών προϊόντων ντόπιων παλιών ποικιλιών, με άμεση διάθεση στους καταναλωτές. Συμμετέχει στις βιολογικές αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών της Θεσσαλονίκης από το 2005. Συνεργάζεται με συνεταιριστικά μαγαζιά βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος των πρωτοβουλιών “Αιγίλοπας” και “Πελίτι”, που έχουν στόχο τη διάσωση και διάδοση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας βιοκαλλιεργητών και της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Πέλλας “Αειφόρος Αλμωπία”. Συμμετέχει ενεργά επί χρόνια σε πολλές εναλλακτικές κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη.

Υποστηρίζει με την εμπειρία του νέους βιοκαλλιεργητές στην σταδιακή κατάκτηση ενός βιολογικού και παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας της γης. Σε ένα μέρος των κτημάτων έχει οργανωθεί μια υπαίθρια Εναλλακτική Κατασκήνωση Ανταλλαγής και Μάθησης (Το Περιβόλι της Ειρήνης), που διατίθεται για σεμινάρια εναλλακτικού περιεχομένου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί χώρο καλλιέργειας μιας κοινής γλώσσας και άποψης για τη φύση, την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Η γη μας.

Στην Ξιφιανή Αριδαίας, καλλιεργούμε τη γη με φροντίδα για τις τοπικές ποικιλίες και σεβασμό στην προστασία των νερών και του εδάφους, χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους και αξιοποιώντας γνώσεις από την παραδοσιακή γεωργία της περιοχής. Παράγουμε παλιές ποικιλίες σιτηρών, φρούτων και κηπευτικών με σκοπό την διάσωση και διάδoση αυτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλλιέργεια των ποικιλιών είναι μονόδρομος για μια αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, σε αντίθεση με τα υβρίδια, που ευρέως χρησιμοποιούνται.

Καλλιέργεια σιτηρών.

Η έμφαση της δουλειάς μας έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια αρχαίων ποικιλιών δημητριακών με κυρίαρχη την καλλιέργεια και μεταποίηση του Μονόκοκκου (triticum monococcum), προϊόν το οποίο αποτελεί για μας μεγάλη πηγή πίστης και έμπνευσης. Άλλες παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε και μεταποιούμε είναι τα ντυμένα σιτάρια Δίκοκκο (triticum dicoccum ή Emer ή Faro) και Ντίνκελ (Spelta, η αρχαία ελληνική Όλυρα), η σκληρόπετρα (ημίσκληρο σιτάρι από το οποίο παράγεται αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ολικής), το μαυραγάνι, (σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγουμε κίτρινο αλεύρι ιδανικό για ψωμί), σιτάρι ποικιλίας Λήμνος, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη και καλαμπόκι, πάντα από παραδοσιακούς σπόρους.

Βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας

Χρησιμοποιούμε λίπανση με κομπόστ, αμεμψισπορά, συγκαλλιέργειες και ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) για τον εμπλουτισμό του εδάφους και την αποφυγή ασθενειών. Έτσι, δεν μολύνουμε τη γη και υποστηρίζουμε τα φυτά μας στην ομαλή τους ανάπτυξη και την παραγωγή καρπών υγιεινών, νόστιμων και διατροφικά ισχυρών.

Παραγωγή και μεταποίηση

Όλα τα σιτηρά, μετά τη συλλογή τους, καθαρίζονται, όχι αποφλοιώνονται!!!! αλέθονται (χωρίς θερμική επιβάρυνση στο τελικό προϊόν και χωρίς προσθήκη χημικών) και μεταποιούνται σε δικούς μας χώρους. Τα προϊόντα που διαθέτουμε είναι εκτός από τα άλευρα, νιφάδες πρωινού, πλιγούρι, σιμιγδάλι, πίτουρο, ζυμαρικά και μοναδικό ψωμί από καθαρό μονόκοκκο αλεύρι.

Το εργαστήριο

Ο “Άζυμος” είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο μεταποίησης σιτηρών σε ζυμαρικά, και αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα της καθετοποιημένης οργάνωσης της παραγωγής μας από το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν, με στόχο την αυτάρκεια στη διαδικασία της παραγωγής.
Συγχρηματοδοτήθηκε από τοπικά προγράμματα LEADER/CLLD της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος του Άζυμου είναι η παραγωγή ζυμαρικών υψηλής ποιότητας μέσα από την αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης, σύμφωνα με τις αξίες της ως τώρα πορείας μας.

Από εμάς για εσάς με εκτίμηση και σεβασμό.

Έτσι δημιουργούμε όλα τα προϊόντα μας από το σπόρο και τα συνοδεύουμε προσωπικά μέχρι να φτάσουν σε εσάς, με γνώση, σεβασμό και εκτίμηση της τεράστιας διατροφικής, αλλά και πολιτικοκοινωνικής αξίας τους.
Σε έναν κόσμο, κατακτημένο πια από τις πολυεθνικές, τα μεταλλαγμένα και τον κεντρικό έλεγχο των ζωών μας, αυτό είναι το δικό μας μικρό λιθαράκι στη συλλογική μας διαδρομή προς έναν όμορφο και δίκαιο κόσμο.